Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tbilisi – jedna ze zastávek Hedvábné stezky

Ve vnitrozemí Gruzie se rozkládá Tbilisi, hlavní město tohoto kavkazského státu ležícího na pomezí Evropy a Asie. V metropoli se snoubí sovětská monumentální architektura se středověkou orientální krásou starého města. Právě tyto a mnohé další kontrasty dělají Tbilisi tak zvláštním a zajímavým.

Tbilisi bylo vystavěno na březích řeky Kura a jeho základy byly položeny již někdy v 5. století. O založení města se zasloužil gruzínský král Vachtang I. Gorgasali (452 – 502). V průběhu dějin připadalo město, v té době známé jako Tiflis, střídavě Arabům, Peršanům i Turkům. V 8. století se stalo dokonce sídlem arabského emíra. Na počátku 19. století se pak stalo součástí ruského impéria. Ve 20. letech 20. století (1917 – 1920) zažilo období tříleté samostatnosti a nakonec se opět připojilo k Sovětskému svazu. Po jeho rozpadu v roce 1991 se toto město, od roku 1936 známé jako Tbilisi, stalo hlavním městem nezávislého a suverénního státu Gruzie. V současnosti v metropoli, která je důležitým hospodářským, politickým a kulturním centrem země, žije okolo 1,7 milionu obyvatel. 

Gruzie, Tbilisi

Vzhled současného Tbilisi utváří jak časy dávno minulé, tak i poměrně nedávná historie. Během sovětské éry bylo totiž toto starobylé město z části přetvořeno podle obrazu socialistického realismu. Na okrajích Tbilisi je tak možné vidět nevzhledná paneláková sídliště, ale starému městu se naštěstí podařilo uchovat jeho orientální ráz. Centrum města pak protínají pěkné bulváry a tak je Tbilisi často označováno za nejkrásnější z hlavních měst všech zakavkazských republik. 

Středem města a nejvýznamnějším tbiliským náměstím je Náměstí Svobody, kterému dominuje pozlacená socha svatého Jiřího – patrona Gruzie, jak zabíjí draka. Na Náměstí Svobody stojí řada zajímavých staveb, jako je například tbiliská radnice. Důkazem toho, že město nezůstalo ušetřeno výtvorů sovětské monumentální architektury, je Náměstí republiky, kde byl na obrovském betonovém pódiu postaven výškový hotel Iveria. Před ním stojí monumentální fontána a celý je obklopen betonovými kulisami připomínajícími vítězné oblouky.

Nejzajímavější částí Tbilisi je staré město protkané úzkými, kočičími hlavami dlážděnými uličkami. V roce 2007 bylo zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Během procházky starým městem se můžete zastavit v Katedrále Sioni z 5. století, která je považována za jedno z nejsvětějších míst Gruzínské pravoslavné církve. Byla pojmenována podle jeruzalémské hory Sion a je zasvěcena Panně Marii. Katedrála se stala svědkem několika významných historických událostí. V roce 1802 zde byl zveřejněn ruský imperiální manifest o připojení Gruzie k Rusku. Svatostánek byl funkční i během sovětské éry, v letech 1980 – 1983 byl restaurován. 

Dalšími zajímavými stavbami starého města jsou kostel Metechi postavený ve 13. století pro gruzínské krále, synagoga a bazilika Ančischati z 6. století. Skrze staré město procházela v minulosti slavná Hedvábná stezka, jejíž zachovalé karavanseráje, tedy jakési orientální hostince, je možné si ještě dnes v Tbilisi prohlédnout. Domy jsou postaveny převážně ze dřeva a zdobí je vyřezávané předsazené balkony. Součástí historické části Tbilisi je také mešita – jediná stavba svého druhu ve městě. Ostatní muslimské svatostánky, které zde v minulosti stávaly, nechal zbourat v sovětské éře Stalinův nohsled Lavrentij Berija. 

Na staré město navazuje městská část Garetubani, pro niž jsou typické okázalé budovy z 19. století. Středem čtvrti prochází promenáda Rustaveli-Boulevard zdobená mohutnými platany. Ta je lemována spoustou zajímavých staveb, jako je kostel Kašveti, historické muzeum, státní obrazárna, divadlo Rustaveli, budova parlamentu či budova Opery z konce 19. století.

Za nejvýznamnější sakrální stavbu Tbilisi je považována ohromná katedrála Nejsvětější Trojice, známá také pod názvem Sameba, která byla dostavěna až v roce 2004. Stojí na levém břehu řeky a jde o největší gruzínský kostel a také třetí největší pravoslavný kostel na světě, v němž se odráží megalomanie novodobých gruzínských architektů. Katedrála byla postavena v tradičním gruzínském stylu v blízkosti starého města na místě nejstaršího arménského hřbitova v Tbilisi, zvaného Chodživank.

Gruzie, Tbilisi
Foto: ruiny pevnosti Narigala

Na pravém břehu řeky Kura se nad starým městem rozkládají ruiny pevnosti Narigala (Narikala) z 3. století. Nedaleko zříceniny se tyčí obrovská socha Kartlis Deda (Matky Gruzie), která byla postavena v klasickém sovětském stylu – na pohled tedy nijak krásná není, ale rozhodně zaujme svou velikostí. V okolí se na 128 hektarech rozprostírá velká botanická zahrada založená roku 1845. Je oázou klidu a lavičky v ní jsou v létě obsypány zamilovanými páry. Z hory Mtacminda, která se tyčí nad metropolí vedla dolů do města lanová dráha z roku 1905, dnes však již není v provozu. V půlce její dráhy se rozkládá hřbitov, který je místem posledního odpočinku významných Gruzínců. Na plochém vrcholu hory byl v roce 2009 vybudován zábavní park.

Nezapomeňte navštívit také lázeňskou čtvrť Abanotubani, v níž se nachází sirné lázně ze 17. století. Lázně jsou veřejné a byly postaveny na termálních sirných pramenech v pravém tureckém stylu. Dodnes tak fungují stejně jako za dob osmanské či perské nadvlády. Vzhledem k tomu, že si zdejší lázně oblíbili i sovětští generálové, vzkvétaly i během sovětské éry. Dnes si v nich můžete dopřát jednoduchou sprchu za pár korun, ale také luxusní a poněkud dražší bazének.

- jap -

Článek byl zobrazen 9 064 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko