Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Batumi - hlavní město Adžarie

Když se v roce 1991 rozpadl Sovětský svaz, získala nezávislost i Gruzie. První léta nezávislosti však byla značně svízelná. Součástí Gruzie byla tehdy i tři území s autonomním statutem - autonomní republiky Abcházie (hlavní město Suchumi) a Adžarie (hlavní město Batumi), a rovněž autonomní oblast Jižní Osetie (hlavní město Cchinvali). Ve všech třech územích se projevily separatistické snahy.

Abcházie a Jižní Osetie se nakonec zcela odtrhly (za vydatné podpory ruské armády) a vyhlásily nezávislost. Zejména válka v Abcházii (1992-1994) byla dost drsná a statisíce Gruzínců musely uprchnout do Gruzie. V roce 2008 se pokusila Gruzie obě neposlušné republiky vojensky obsadit, ale Rusko poslalo vojska, která nejenže vytlačila gruzínské síly z Abcházie a Jižní Osetie, nýbrž nakrátko pronikla i na území samotné Gruzie. Abcházie a Jižní Osetie si tak udržely svou faktickou nezávislost, i když ve skutečnosti udržuje obě republiky při životě Moskva, bez jejíž pomoci by nemohly existovat. V současnosti nezávislost Abcházie a Jižní Osetie uznává pouze několik států (z těch významnějších Rusko a Venezuela). 


Foto: Batumi

Adžarie nakonec zůstala součástí Gruzie, v rámci níž má ovšem rozsáhlou autonomii. Mj. má i vlastní vlajku. Autonomní status obdrželo toto území na národnostním základě. Adžarové se považují za samostatnou národnost. Nemají sice vlastní jazyk a hovoří gruzínsky, ale od Gruzínců se odlišují tím, že v minulosti přijali od Turků islám. Tato národnost tedy vznikla podobným způsobem, jako třeba bosenští Muslimové, na náboženském základě. Zdaleka ne všichni obyvatelé Adžarie ovšem dnes vyznávají islám. Mešity jsou sice pro tuto oblast typické, najdete tu ale i hodně kostelů.

Hlavním městem Adžarie je právě Batumi. Je to významný černomořský přístav. Zároveň je Batumi městem hraničním, neboť 17 kilometrů od města se nachází turecká hranice. Turecko je pro Gruzii dost důležité, protože pro ni tvoří spojnici s Evropou. S Tureckem má Batumi pravidelné autobusové spojení, autobusy odsud jezdí až do Istanbulu. Turecko je navíc členem NATO a usiluje i o vstup do EU. Do obou těchto institucí by jednou ráda vstoupila i Gruzie. Navíc je Turecko poměrně ekonomicky silnou zemí a je proto v současnosti nejdůležitějším gruzínským sousedem. Gruzie je ovšem pro Turecko také důležitá - přes její území vede ropovod z ázerbájdžánského Baku do tureckého Ceyhanu, postavený teprve nedávno.


Foto: Batumi - památník Argonouatů

Zároveň jsou ovšem Gruzínci i velkými obdivovateli Řecka a Řeků, tedy národa Turkům ne právě nakloněného. Důvod je třeba hledat hluboko v historii. Řekové byli velcí námořníci a v dobách velké řecké kolonizace zakládali osady ve Středomoří, avšak i na březích Černého moře. A to i na území dnešní Gruzie. Gruzie se ostatně objevuje i ve starořeckých mýtech. Řekové ovšem této zemi říkali Kolchida. Sem podnikl bájnou výpravu Iáson se svými Argonauty, aby přivezli do Řecka zlaté rouno. A právě památník Argonautů je asi nejzajímavějším objektem v celém Batumi. Byl postaven teprve nedávno a září novotou. Odvolávání se na Řecko má ovšem ještě jeden důvod: ačkoliv Gruzie leží v Asii, Gruzínci sami sebe považují spíše za Evropany a spojitost s evropským Řeckem je pro ně hodně psychologicky důležitá. 

Batumi je zajímavé město, které nevynechávají ani některé poznávací zájezdy českých cestovek. Bohužel je tu pořád znát, že bylo dlouhou dobu periferií Sovětského svazu. Ačkoliv má Batumi asi 140000 obyvatel, má místy spíše venkovský charakter. Hned na kraji města se například pasou krávy. Místní se ovšem velice snaží, aby to tu vypadalo jako ve Středomoří. Staví se krásné promenády kolem moře, nové hotely, luxusní restaurace. Avšak stačí popojít o kus dál a uvidíte tu rozpadající se paneláky, bahnité ulice, bídu a špínu. Je tu mnoho stánků se vším možným, ale i heren, okolo nichž se potuluje řada podezřelých individuí. Přesto to ale vypadá, že se blýská na lepší časy. Přece jenom je v současnosti Batumi nejdůležitějším gruzínským přístavem a jeho okolí je pro Gruzínce něco jako riviéra pro Francouze.


Foto: Batumi - Stalinovo muzeum

Kromě památníku Argonautů mě v Batumi zaujala zdejší botanická zahrada. Leží asi 9 kilometrů severně od centra. Byla založena profesorem Krasnovem již v roce 1912. Dnes je v lehce zanedbaném stavu, ale i zde je vidět snahu dát vše opět do pořádku. Není to snadné, protože zahrada je obrovská, zabírá hezkých pár kilometrů čtverečních. Zahrada je rozdělena na geografické sekce a jednotlivé dřeviny jsou označeny cedulkami s gruzínskými, ruskými i latinskými názvy. Nejzajímavější jsou asi sekce Nového Zélandu a Austrálie (s eukalypty) a Zakavkazska, kde můžete vidět prakticky všechny druhy dřevin rostoucí v Gruzii. Na prohlídku zahrady doporučuji vyhradit si tak půl dne. Další místní zajímavostí je Stalinovo muzeum. Stalin byl jak známo Gruzínec (vlastním jménem Džugašvili), který se narodil ve městě Gori, kde má i velké muzeum. Stalinovo muzeum v Batumi je mnohem menší a je umístěno v malém domku, kde Stalin strávil jen několik měsíců v letech 1901-1902, kdy v Batumi organizoval dělnické stávky. Pokud se budete procházet po Batumi, možná vás zaujme i přístav, kostel, mešita a synagoga. Mně ovšem nejvíc zaujalo adžarské chačapuri. Chačapuri je gruzínské národní jídlo, ale to adžarské se od „obyčejného gruzínského“ liší. Je to velikánská placka s dutinou uprostřed, a tato dutina je vyplněná směsí sýra, másla a vajíčka. Tato kalorická bomba je opravdu dobrá a určitě ji vyzkoušejte.

Dvanáct kilometrů od Batumi směrem k turecké hranici se pak nachází zajímavá zřícenina pevnosti Gonio, která byla postavena již za starého Říma.

Autor: Petr Daubner, spolupracovník CK Mundo, která pořádá zájezd Arménie a Gruzie

Článek byl zobrazen 8 194 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko